6 Ekim 2011 Perşembe

horasan mezar


" ANTİK KENTLER VE ÖREN YERLERİNDE BİR MOLOZ VEYA ÇÖP YIĞINI GÖRÜRSENİZ BİLİNİZ Kİ ORADA BİLİNÇLİ OLARAK ÜZERİ ÖRTÜLMÜŞ  - TAHRİP EDİLMİŞ BİR TARİHİ DEĞER YATMAKTADIR."
Blogcunun sözü...


Ege kıyılarında milattan önce, günümüzden yaklaşık 3000 sene evvel kurulmuş,
12 iyon şehir DEVLETİ vardır.
Bölgede bulunan 12 bağımsız sahil kenti (Kuzeyden Güneye) Phokai (Foça), Klazomenai, Erythrai, Teos, Kolophon, Lebedos, Ephesos (Efes), Priene, Myos ve Miletos (Milet) ile birlikte (halen Yunanistan'a ait olan) Khios (Sakız) ve Samos (Sisam) ada kentleridir.
Bu kentler M.Ö. 1000 dolayında Yunanistan'dan gelen Dorlardan kaçan Akalar tarafından kurulmuş 12 bağımsız şehir devletidir.
Bu şehirlerin 11 tanesi kazılarla açığa çıkarılmış ve Ege Turizmine büyük katkılar sağlamanın yanında Ülkemize de ciddi anlamda Turizm geliri kazandırmıştır.

Yalnız dikkat ederseniz 12 iyon kentinin sadece 11' i kazılarak açığa çıkarılmış, oysa bir tanesi her nedense toprak altında kalmış, bir anlamda arazi mafyasının hoyrat ellerine bırakılmıştır.

Ege Turizminde patlama yaratacak, ülkemize akın akın döviz kazandıracak bu şehrin adı LEBEDOS' tur.Bugün " Ürkmez " adı ile bildiğimiz bölge aslında 12. iyon şehir DEVLETİ LEBEDOS 'tur.

M.Ö.II. yüzyılda Teos, Ephesos ve Myonnesos’dan kovulan dionysos sanatçıları buraya yerleşmiş ve kentin kalkınmasında biraz da olsa katkıları olmuştur.LEBEDOS sürgündeki sanatçıların yaşadığı, Dionysos onuruna şarap festivallerinin düzenlendiği SANATÇILAR ŞEHRİDİR.

Burada sorulması gereken sorular şunlardır;

1 - LEBEDOS NİÇİN HALA TOPRAK ALTINDA VE EN UFAK BİR ÇALIŞMA YAPILMIYOR. ?
2 - BU İŞTEN KİMLER NE KADAR RANT SAĞLIYOR. ?
3 - LEBEDOS AÇIĞA ÇIKMADIĞI İÇİN EGE'NİN VE ÜLKEMİZİN BU GÜNE KADAR  TURİZM GELİRİNDEN MAHRUMİYETİ-İSTİHDAM KAYBI VE MADDİ - MANEVİ ZARARI NEDİR.  ?

Yıllardır iyon antik kültürü ve haritalar üzerinde yaptığımız uzun araştırmalar sonucu bir LEBEDOS HARİTASI OLUŞTURMAYI BAŞARDIK…Lebedos sınırlarının daha da geniş olduğunu tahmin etmekle beraber merkez bölgenin haritadaki gibi olduğunu düşünüyoruz.
Yetkililer ve Antik Bilimciler haritayı inceleyerek gerekli girişimlerde bulunabilirler..

1 yorum:

  1. Benim bildiğim lebedos iyonyaya bağlı iken sikkesi basılmayan ve darphanesi olmayan tek iyon kentidir. Sen lebedos sikkesi görseli paylaşmışsın. Lebedion yazan. Bu konu araştırmaya değer

    YanıtlaSil